Уживајте голтка по голтка

Дојде вистинскиот момент: Се отвора шише вино. Вистински складирано ја открива својата целосна арома. За вистински вкус, пред да се отвори, виното треба да се доведе до оптимална температура на служење.

Во допир со кислородот аромата се ослободува во чашата.

Во допир со кислородот аромата се ослободува во чашата.

Во допир со кислородот аромата се ослободува во чашата.
Дајте си време да уживате: Провртете го виното нежно во чашата и помирисајте. Во споредба со јазикот нашиот нос може да препознае стотици ароми. Дури потоа земете голтка и дозволете ѝ да се растопи на јазикот. На тој начин мирисот и вкусот нѐ обземаат во целост.

Која е оптималната температура на служење?

Црвените вина се служат на температура помеѓу 14°C и 18°C. Во принцип важи следното: Колку е постаро виното и со побогат вкус толку треба да е температурата повисока. Посувите и посвежи бели вина најдобро е да се пијат на температура од 8°. Позрелите и побогати вина ја откриваат својата арома на најмногу 12°C, додека слатките вина на неколку степени пониско од тоа, што значи најдобро е да се консумираат на температура помеѓу 6°C и 8°C. А со цел пенливото вино или шампањот да можат да ги скокоткаат непцата, треба да бидат изладени на најмалку 8°C. Сепак, за сите дадени информации во однос на температурата важи општото правило: Одлучува личниот вкус. Едноставно пробајте која температура за дегустација ви е најпријатна.

Пред преточувањето виното треба да биде изладено во ладилник за вино.

Пред преточувањето виното треба да биде изладено во ладилник за вино.

Пред преточувањето виното треба да биде изладено во ладилник за вино.
Штом температурата на црвеното вино ја пречекори критичната граница од 20°C, аромата се распаѓа. Затоа виното треба да се испие набргу по преточувањето или проветрувањето. За ова важи следното: Доколку виното е во чаша, тогаш бргу се стоплува за еден до два степени, па затоа шишето треба претходно да биде соодветно изладено.

Преточување или проветрување?

Не секое вино добива ако е набрзина преточено во карафа. Црвените вина кои биле складирани долг период треба внимателно да се преточат во тесна карафа за да се одвои талогот. Затоа се користат садови со што е можно помала површина, бидејќи во контакт со кислород старите вина може да оксидираат и претечат.

Наспроти тоа, младите црвени вина се преточуваат пред препорачливата зрелост за дегустација. Доколку се преточат во широка карафа, при контакт со кислородот аромата се разоткрива и на тој начин тие стануваат похармонични.

Вистинската чаша го потенцира индивидуалниот карактер на виното.

Вистинската чаша го потенцира индивидуалниот карактер на виното.

Каква чаша за какво вино?

И формата на чашата има огромно влијание на вкусот. Старите црвени вина ја откриваат својата арома во големи, широки чаши. Извртените чаши ги нагласуваат овошните ноти на младите бели вина. Шампањот се пени и испушта меурчиња најмногу во тесни и високи чаши. Тесната и висока чаша спречува јаглеродниот диоксид брзо да испари и овозможува пенење на шампањот.

Од оптимална температура на служење до избор на вистинската чаша: Виното е едно од најстарите културни наследства и е синоним за вековна култура на уживање. Ладилниците на Liebherr овозможуваат вината да бидат складирани во оптимални услови и да може да се послужат на перфектна температура. Со цел да го имате подготвено вистинското шише за секој повод и да можете вистински да уживате во вашето вино.

Апликација за вино

Водичот за вино на Liebherr прикажува преглед на Бордо вината. Дознајте повеќе за растечката област, винариите, бербата и сортите грозје. Апликации на Liebherr

Поставување вистинска температура

Апаратите на Liebherr преку хармонизирана интеракција помеѓу температурата и влажноста на воздухот создаваат перфектни услови за складирање на чувствителните производи. Технологии за поголемо задоволство