Оставено да одлежи и созрее

Шампањот во шише минува низ процес на втора ферментација.

Шампањот во шише минува низ процес на втора ферментација.

Со овошна нота на јаболко, со цветна нота на јоргован или зачинска нота на цимет – со сликовити споредби познавачите на вино ги карактеризираат фините ароми и мириси на доброто вино. Сортите винова лоза, почвените услови и времето на берба имаат големо влијание на вкусот, како и на видот и времетраењето на зреењето. Сепак, рафинираниот вкус се создава дури по флаширањето – познавачите на вино овој чувствителен процес го нарекуваат зреење во шише. Дури по ваквото зреење многу добри вина го добиваат вистинскиот вкус.

За да се одвива процесот на зреење во шише виното треба да биде заштитено од влијанијата на околината.

За да се одвива процесот на зреење во шише виното треба да биде заштитено од влијанијата на околината.

Процеси на зреење во шишето

При процесот на зреење во шишето настанува реакција помеѓу различните состојки во виното како што се киселините, танинот или сулфитите. Притоа се разградуваат интензивните дрвени ноти, па овошните ароми можат понатаму да се развиваат. Во зависност од сортата, за виното да ја добие целосната арома може да поминат и по неколку години. Притоа влијанијата од околината како разните миризби може да ја расипат аромата, доколку виното се чува на отворени полици во кујната. Токму затоа не секоја визба е винска визба.

Природните тапи го задржуваат својот квалитет кога влажноста на воздухот изнесува над 50%.

Природните тапи го задржуваат својот квалитет кога влажноста на воздухот изнесува над 50%.

Вака успева зреење во шише

  • Во шишиња на константна температура помеѓу 10°C и 12°C аромите во виното можат најдобро да се развијат. Топлината го ослабува зреењето и ги оштетува фините ноти.
  • Кислородот го расипува процесот на зреење навлегувајќи во шишето преку исушените тапи.
  • Влажниот воздух над 50% ги чува тапите недопрени – шишето останува добро затворено, виното заштитено.

Ладилникот на Liebherr овозможува постојани услови за складирање и со тоа претставува оптимална средина за процесот на зреење на виното во шише.

Видео

Независно дали сте колекционери или спонтани дегустатори: Со сериите ладилници за вино Vinidor, Grand Cru и Vinothek ќе ги складирате благородните вина во оптимални услови.
We need your consent This YouTube video is provided by Google*. If you load the video, your data - including your IP address - is transmitted to Google and may be stored and processed by Google inter alia in the USA. We have no influence over further data processing by Google. By clicking on "Accept", you consent to the transmission of data to Google for this video in accordance with Art. 6 (1) (a) GDPR and at the same time expressly consent to the transfer of data to the USA in accordance with Art. 49 (1) (a) GDPR. If you no longer wish to consent to each YouTube video individually in the future and wish to be able to load the videos without this blocker, you can also select "Always accept YouTube" and thereby consent to the associated data transmissions and transfers to Google and to the USA for all other YouTube videos which you open on our website in the future. Please note that, in the opinion of the European Court of Justice, there does not currently exist an adequate level of data protection in line with EU standards in the USA, and at present we cannot provide suitable safeguards to protect your data and offset this shortcoming. Possible risks to you of data transfer to the USA are that access by state authorities cannot be excluded and that your data could be processed for reasons of national security, criminal prosecution or for other purposes in the public interest of the USA, possibly without you being informed separately and without enforceable rights and effective means of redress being available to you. You can withdraw consent that you have given at any time with future effect via the settings. For further information, please see our Data Protection Declaration and Google's Privacy Policy. *Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irland; Mutterunternehmen: Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA
Независно дали сте колекционери или спонтани дегустатори: Со сериите ладилници за вино Vinidor, Grand Cru и Vinothek ќе ги складирате благородните вина во оптимални услови. Пушти видео
Независно дали сте колекционери или спонтани дегустатори: Со сериите ладилници за вино Vinidor, Grand Cru и Vinothek ќе ги складирате благородните вина во оптимални услови.
We need your consent This YouTube video is provided by Google*. If you load the video, your data - including your IP address - is transmitted to Google and may be stored and processed by Google inter alia in the USA. We have no influence over further data processing by Google. By clicking on "Accept", you consent to the transmission of data to Google for this video in accordance with Art. 6 (1) (a) GDPR and at the same time expressly consent to the transfer of data to the USA in accordance with Art. 49 (1) (a) GDPR. If you no longer wish to consent to each YouTube video individually in the future and wish to be able to load the videos without this blocker, you can also select "Always accept YouTube" and thereby consent to the associated data transmissions and transfers to Google and to the USA for all other YouTube videos which you open on our website in the future. Please note that, in the opinion of the European Court of Justice, there does not currently exist an adequate level of data protection in line with EU standards in the USA, and at present we cannot provide suitable safeguards to protect your data and offset this shortcoming. Possible risks to you of data transfer to the USA are that access by state authorities cannot be excluded and that your data could be processed for reasons of national security, criminal prosecution or for other purposes in the public interest of the USA, possibly without you being informed separately and without enforceable rights and effective means of redress being available to you. You can withdraw consent that you have given at any time with future effect via the settings. For further information, please see our Data Protection Declaration and Google's Privacy Policy. *Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irland; Mutterunternehmen: Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA