Vera – Kulturë për degustatorët

Një festë familjare, vizita nga miq të mirë ose thjesht një mbrëmje e qetë në shtëpi përbëjnë raste të bukura për të hapur një shishe verë të mirë. Që një verë e vjetër e përgatitur me shumë dashuri të shpërthejë të gjithë potencialin e shijes së saj, duhet që ajo të trajtohet me kujdesin e nevojshëm. Vera duhet ruajtur në kushte optimale dhe të parapërgatitet në temperaturën e duhur të servirjes që të ofrojë kënaqësinë më të madhe në pirje.

Ruajtja e duhur dhe shijimi i verërave cilësore

Temperatura e duhur është faktor kyç që nga pjekja e rrushit te prodhimi dhe ruajtja e deri te shijimi i verës.

Temperatura e duhur është faktor kyç që nga pjekja e rrushit te prodhimi dhe ruajtja e deri te shijimi i verës.

Që nga shfaqja e parë e rrushit të pjekur e deri te mbushja e shisheve, vreshtari kujdeset me përkushtim, dashuri dhe përvojën e tij që në shishe të përfundojë vetëm vera më e mirë. Vera e bardhë maturohet të paktën për disa muaj në fuçi ose në depozita speciale përpara se të kalohet në procesin e mbushjes në shishe. Ndërsa maturimi i verës së kuqe shpesh zgjat edhe për disa vite. Dhe megjithatë ka shumë verëra që nuk e arrijnë kulmin e aromës së tyre. Vetëm kur ruhet në kushte optimale vera në shishe mund të maturohet më tej dhe të përmirësohet vazhdimisht.

Freski konstante – Klima e duhur për verën tuaj

Edhe në dimër, edhe në verë, vera ka nevojë për temperatura konstante. Shishet me verë të mirë duhet të mbrohen nga drita UV, si dhe nga të gjitha erërat dhe aromat. Edhe ajri i thatë dhe dridhjet ndikojnë gjithashtu në cilësinë e verës. Në frigoriferët e verës Liebherr, verërat cilësore gjejnë kushtet ideale të ruajtje për kënaqësi maksimale.

Njohuritë për Verën nga Liebherr

We need your consent This video is provided by Google*. When you load this video, your data, including your IP address, is transmitted to Google, and may be stored and processed by Google, also for its own purposes, outside the EU or the EEA and thus in a third country, in particular in the USA**. We have no influence on further data processing by Google. By clicking on “ACCEPT”, you consent to the data transmission to Google for this video pursuant to Art. 6 para. 1 point a GDPR. If you do not want to consent to each YouTube video individually in the future and want to be able to load them without this blocker, you can also select “Always accept YouTube videos” and thus also consent to the respectively associated data transmissions to Google for all other YouTube videos that you will access on our website in the future. You can withdraw given consents at any time with effect for the future and thus prevent the further transmission of your data by deselecting the respective service under “Miscellaneous services (optional)” in the settings later also accessible via the “Privacy Settings” in the footer of our website). For further information, please refer to Data Protection Declaration and the Google Privacy Policy. * Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland; parent company: Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA
** Note: The data transfer to the USA associated with the data transmission to Google takes place on the basis of the European Commission’s adequacy decision of 10 July 2023 (EU-U.S. Data Privacy Framework).

Kultivimi dhe prodhimi i verës janë procese shumë delikate dhe kërkojnë kujdes dhe profesionalizëm maksimal. Filmi dokumenton këto procese dhe shpjegon përse vera juaj "është në duar të sigurta" në frigoriferët për verën të markës Liebherr.

Aplikacioni për verën

Liebherr-Wineguide tregon një pasqyrë të verërave Bordeaux. Zbuloni rreth zonës së kultivimit, kantinave, vitit të prodhimit dhe varieteteve të rrushit. Aplikacionet e Liebherr

Lëreni të pushojë dhe maturohet

Shampanja i nënshtrohet një fermentimi të dytë në shishe.

Shampanja i nënshtrohet një fermentimi të dytë në shishe.

Aromatike si molla apo jargavani, pikante si kanella – aromat fine dhe nuancat aromatike të një vere të mirë njohësit e verës i përcaktojnë me anë të krahasimeve figurative. Varietet e rrushit, karakteristikat e tokës dhe momenti i vjeljes kanë ndikim shumë të madh në shijen e verës, ashtu si edhe mënyra dhe kohëzgjatja e maturimit. Megjithatë rafinimi i verës vazhdon edhe pas mbushjes në shishe - njohësit e verës e quajnë këtë proces delikat "maturim në shishe". Shpesh është vetëm ky proces që u jep shijen perfekte shumë verërave të mira.

Gjatë procesit të maturimit në shishe vera duhet ruajtur e mbrojtur nga ndikimet e mjedisit përreth.

Gjatë procesit të maturimit në shishe vera duhet ruajtur e mbrojtur nga ndikimet e mjedisit përreth.

Procesi i maturimit në shishe

Gjatë maturimit në shishe, substanca të ndryshme të pranishme në verë, si acidet ose taninet dhe ngjyruesit, ndërveprojnë me njëra-tjetrën. Si rezultat ndodh shpërbërja intensive dhe aromat e frutave mund të zhvillohen më tej. Në varësi të llojit të verës mund të duhen disa vite derisa vera të zhvillojë aromën e plotë të saj. Gjatë kësaj kohe, ndikimet e mjedisit, si p.sh. erërat e ndryshme, mund të shqetësojnë aromën e verës, për shembull kur vera ruhet në raft të hapur në kuzhinë. Por duhet ditur gjithashtu se jo çdo qilar mund të jetë qilar për të ruajtur verë.

Tapat natyrale e ruajnë cilësinë e tyre kur niveli i lagështisë së ajrit është mbi 50%.

Tapat natyrale e ruajnë cilësinë e tyre kur niveli i lagështisë së ajrit është mbi 50%.

Suksesi i maturimit në shishe

 • Aromat e verës mund të zhvillohen më së miri në shishe të ftohura në temperaturë konstante midis 10°C dhe 12°C. Ngrohtësia ndikon në maturimin dhe shishe dhe shkatërron nuancat delikate të shijes.
 • Oksigjeni ndikon në procesin e maturimit dhe zakonisht futet brenda në shishe nëpërmjet tapës së tharë.
 • Një nivel lagështie mbi 50% e mban tapën të paprekur – shishja mbetet hermetike dhe vera është e mbrojtur.

Frigoriferi për verën Liebherr siguron kushte ruajtjeje uniforme – dhe përbën kështu mjedisin perfekt për procesin e maturimit në shishen e verës.

Video

Nëse jeni koleksionit ose degustues i rastit: me serinë e frigoriferëve për verën "Vinidor", "Grand Cru" dhe "Vinothek" ju do t'i ruani verërat cilësore me kushtet më optimale për to.
We need your consent This video is provided by Google*. When you load this video, your data, including your IP address, is transmitted to Google, and may be stored and processed by Google, also for its own purposes, outside the EU or the EEA and thus in a third country, in particular in the USA**. We have no influence on further data processing by Google. By clicking on “ACCEPT”, you consent to the data transmission to Google for this video pursuant to Art. 6 para. 1 point a GDPR. If you do not want to consent to each YouTube video individually in the future and want to be able to load them without this blocker, you can also select “Always accept YouTube videos” and thus also consent to the respectively associated data transmissions to Google for all other YouTube videos that you will access on our website in the future. You can withdraw given consents at any time with effect for the future and thus prevent the further transmission of your data by deselecting the respective service under “Miscellaneous services (optional)” in the settings later also accessible via the “Privacy Settings” in the footer of our website). For further information, please refer to Data Protection Declaration and the Google Privacy Policy. * Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland; parent company: Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA
** Note: The data transfer to the USA associated with the data transmission to Google takes place on the basis of the European Commission’s adequacy decision of 10 July 2023 (EU-U.S. Data Privacy Framework).
Nëse jeni koleksionit ose degustues i rastit: me serinë e frigoriferëve për verën "Vinidor", "Grand Cru" dhe "Vinothek" ju do t'i ruani verërat cilësore me kushtet më optimale për to. Hap videon
Nëse jeni koleksionit ose degustues i rastit: me serinë e frigoriferëve për verën "Vinidor", "Grand Cru" dhe "Vinothek" ju do t'i ruani verërat cilësore me kushtet më optimale për to.
We need your consent This video is provided by Google*. When you load this video, your data, including your IP address, is transmitted to Google, and may be stored and processed by Google, also for its own purposes, outside the EU or the EEA and thus in a third country, in particular in the USA**. We have no influence on further data processing by Google. By clicking on “ACCEPT”, you consent to the data transmission to Google for this video pursuant to Art. 6 para. 1 point a GDPR. If you do not want to consent to each YouTube video individually in the future and want to be able to load them without this blocker, you can also select “Always accept YouTube videos” and thus also consent to the respectively associated data transmissions to Google for all other YouTube videos that you will access on our website in the future. You can withdraw given consents at any time with effect for the future and thus prevent the further transmission of your data by deselecting the respective service under “Miscellaneous services (optional)” in the settings later also accessible via the “Privacy Settings” in the footer of our website). For further information, please refer to Data Protection Declaration and the Google Privacy Policy. * Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland; parent company: Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA
** Note: The data transfer to the USA associated with the data transmission to Google takes place on the basis of the European Commission’s adequacy decision of 10 July 2023 (EU-U.S. Data Privacy Framework).

Sigurimi i kushteve më të mira të ruajtjes

Një verë prestigjioze e cilësisë së lartë duhet ruajtur e patrazuar nën kushte të kontrolluara. Vetëm kështu mund të zhvillohen brenda në shishe nuancat komplekse të aromës dhe shijes. Dridhjet, erërat dhe drita UV e dëmtojnë këtë proces. Kështu për shembull, rrezet e UV mund të nxisin procese biokimike brenda verës, nga të cilat ajo humbet shijen dhe ngjyrën. Edhe dridhjet e dëmtojnë një pije të ndjeshme. Nëse molekulat e verës përzihen me njëra-tjetrën, atëherë kjo gjë ndikon në procesin e maturimit natyral.

Teknologjia më e mirë për të apasionuarit e verës

 • Mbajtur në temperaturën perfekte
  Në frigoriferët për verën Liebherr, shishet e verës janë të mbrojtura ndaj kushteve të pafavorshme të ruajtjes. Për një fleksibilitet sa më të madh në përdorim, shumica e këtyre pajisje kanë një interval rregullimi nga +5°C deri në +20°C. Teknologjia inovative siguron që shishet e verës të ruhen në temperaturë konstante. Shumë verëra cilësore e zhvillojnë shijen dhe aromën e tyre të plotë në temperaturën optimale +10°C deri në +12°C.

  Teknologjia më moderne për klimën Mbajtur në temperaturën perfekte

  Në frigoriferët për verën Liebherr, shishet e verës janë të mbrojtura ndaj kushteve të pafavorshme të ruajtjes. Për një fleksibilitet sa më të madh në përdorim, shumica e këtyre pajisje kanë një interval rregullimi nga +5°C deri në +20°C. Teknologjia inovative siguron që shishet e verës të ruhen në temperaturë konstante. Shumë verëra cilësore e zhvillojnë shijen dhe aromën e tyre të plotë në temperaturën optimale +10°C deri në +12°C.

 • Mbrojtje ndaj erërave
  Erërat e ndryshme ndikojnë në aromën e verës. Nëse ato arrijnë te shishja, atëherë vera i përthith ato. Në frigoriferët për verën filtri me karbon aktiv kujdeset që shishet tuaja me verë të paçmuar të rrethohen nga ajër të mbrojtur nga erërat.

  Filtri me karbon aktiv Mbrojtje ndaj erërave

  Erërat e ndryshme ndikojnë në aromën e verës. Nëse ato arrijnë te shishja, atëherë vera i përthith ato. Në frigoriferët për verën filtri me karbon aktiv kujdeset që shishet tuaja me verë të paçmuar të rrethohen nga ajër të mbrojtur nga erërat.

 • Mbrojtje ndaj rrezatimit
  Drita UV mund ta shkatërrojë verën. Për këtë arsye, dyert prej xhami izolues të laminuar të frigoriferëve tanë për verën sigurojnë mbrojtjen ndaj ngarkesës së rrezatimit nga jashtë. Në brendësi, dritat LED krijojnë një dritë të këndshme për shishet dhe e prezantojnë verën tuaj me anën më të mirë të saj.

  Mbrojtje nga drita UV Mbrojtje ndaj rrezatimit

  Drita UV mund ta shkatërrojë verën. Për këtë arsye, dyert prej xhami izolues të laminuar të frigoriferëve tanë për verën sigurojnë mbrojtjen ndaj ngarkesës së rrezatimit nga jashtë. Në brendësi, dritat LED krijojnë një dritë të këndshme për shishet dhe e prezantojnë verën tuaj me anën më të mirë të saj.

 • E ruajtur në dridhje minimale
  Edhe dridhjet më të lehta, si p.sh. zhurma e përplasjes, e shqetësojnë procesin e maturimit të verës. Frigoriferët tanë për verën janë me kompresorë me dridhje shumë të ulëta, komponentë me zbutje dhe modelet më të mira kanë si pajim shtesë edhe sistemin me mbyllje të butë "SoftSystem". Në një qetësi kaq të madhe vera mund të qëndrojë për shumë kohë – derisa të vijë momenti i përshtatshëm për ta shijuar atë.

  Mbrojtja ndaj dridhjeve E ruajtur në dridhje minimale

  Edhe dridhjet më të lehta, si p.sh. zhurma e përplasjes, e shqetësojnë procesin e maturimit të verës. Frigoriferët tanë për verën janë me kompresorë me dridhje shumë të ulëta, komponentë me zbutje dhe modelet më të mira kanë si pajim shtesë edhe sistemin me mbyllje të butë "SoftSystem". Në një qetësi kaq të madhe vera mund të qëndrojë për shumë kohë – derisa të vijë momenti i përshtatshëm për ta shijuar atë.

 • Të organizuar, funksionalë dhe me trajtim natyror
  Për të pasur gati shishen e duhur të verës sipas rastit, njohësit e verës bëjnë një përzgjedhje paraprake të verërave. Në raftet e ekspozimit gjendet shpejt vera e duhur. Në modelet tona "Vinidor" shishet e verës mbahen mbi shina teleskop – kështu lehtësohen edhe arritja në rreshtat e pasmë.

  Raftet krejtësisht prej druri Të organizuar, funksionalë dhe me trajtim natyror

  Për të pasur gati shishen e duhur të verës sipas rastit, njohësit e verës bëjnë një përzgjedhje paraprake të verërave. Në raftet e ekspozimit gjendet shpejt vera e duhur. Në modelet tona "Vinidor" shishet e verës mbahen mbi shina teleskop – kështu lehtësohen edhe arritja në rreshtat e pasmë.

 • Shijim i plotë gllënjkë pas gllënjke

  Momenti i madh ka mbërritur: do të hapet një shishe vere prestigjioze. E ruajtur në mënyrën e duhur, ajo mund ta shpërthejë plotësisht aromën e saj. Për t'u shijuar në më të mirën e saj, duhet që përpara hapjes vera të sillet në temperaturën optimale të servirjes.

  Aroma zhvillohet në gotë kur vera bie në kontakt me oksigjenin.

  Aroma zhvillohet në gotë kur vera bie në kontakt me oksigjenin.

  Aroma zhvillohet në gotë kur vera bie në kontakt me oksigjenin.
  Merrni kohën e duhur për ta shijuar verën: tundeni verën lehtë brenda gotës dhe merrini erë. Ndryshe nga gjuha, hunda jonë mund të perceptojë me qindra aroma. Vetëm pasi të keni shijuar aromën ktheni një gllënjkë verë dhe lëreni atë të shkrihet në gjuhë. Kështu aroma dhe shija japin efektin e tyre të plotë.

  Kush është temperatura optimale e pirjes?

  Verërat e kuqe serviren me një temperaturë midis 14°C dhe 18°C. Parimi i përgjithshëm: sa më e vjetër dhe sa më e plotë të jetë vera, aq më e lartë duhet temperatura. Vera e bardhë e thatë dhe e freskët konsumohet me kënaqësi në temperaturën 8°. Verërat e bardha më të maturuara dhe më të plota e shpërthejnë aromën e tyre deri në 12°C, ndërkohë që verërat e ëmbla shijohen paksa më të freskëta, p.sh. midis 6°C dhe 8°C. Në mënyrë që vera e gazuar ose shampanja të shijojë në gojë, duhet që ajo të ftohet të paktën deri në 8°C. Por megjithatë, për të gjitha të dhënat e temperaturës vlen rregulli praktik: shija personale është ajo që vendos. Thjesht bëni disa prova për të konstatuar se cila është temperatura që ju pëlqen ta konsumi verën.

  Përpara se të hidhet në dekanter, vera duhet ftohur në frigoriferët e verës.

  Përpara se të hidhet në dekanter, vera duhet ftohur në frigoriferët e verës.

  Përpara se të hidhet në dekanter, vera duhet ftohur në frigoriferët e verës.
  Sapo temperatura e një vere të kuqe kalon kufirin kritik prej 20°C, aroma e saj fillon të prishet. Për këtë arsye vera duhet konsumuar shpejt pas hedhjes në dekanter ose në enën e ajrimit. Gjithashtu: kur vera hidhet në gotë, ajo ngrohet shpejt me një deri në dy gradë, kështu që shishja duhet ftohur paraprakisht duke pasur parasysh edhe këtë fakt.

  Dekantim apo ajrosje?

  Jo të gjitha verërat janë të përshtatshme për t'u hedhur me kënaqësi në një dekanter. Verërat e kuqe të ruajtura për shumë kohë duhen hedhur me kujdes në një dekanter të ngushtë për të ndarë sedimentet nga vera. Për këtë përdoren enë me sipërfaqe mundësisht sa më të vogël, sepse nga kontakti me oksigjenin verërat e vjetra mund të oksidohen dhe të prishen.

  Nga ana tjetër, verërat e kuqe të reja hidhen në dekanter përpara se të konsumohen. Kur vera hidhet në dekanter me fund të gjerë ajo mund të shpërthejë aromën e saj nga kontakti me oksigjenin dhe për rrjedhojë të jetë më harmonike.

  Gota e duhur thekson karakterin individual të një vere.

  Gota e duhur thekson karakterin individual të një vere.

  Çfarë lloj gote për secilën verë?

  Edhe forma e gotës ka një ndikim të madh në kënaqësinë e pirjes. Verërat e kuqe të vjetruara e lëshojnë aromën e tyre në gota të larta dhe të gjera. Gotat e harkuara theksojnë nuancat e frutave të verërave të bardha të reja. Shampanja shkumëzon dhe shkëlqen në mënyrë më impresive në gotat e holla e të gjata. Forma e hollë dhe e gjatë pengon që dioksidi i karbonit të largohet shpejt dhe mundëson shkumëzimin e shampanjës.

  Nga temperatura optimal e servirjes e deri te zgjedhja e gotës së duhur: vera është një asetet kulturore më të vjetra dhe simbolizon prej mijëra vjetësh kulturën e të shijuarit. Frigoriferët për verën Liebherr kujdesen që verërat të ruhen në kushtet më të mira dhe të serviren në temperaturën ideale për t'u shijuar. Për të pasur gati shishen e duhur të verës për çdo rast dhe për ta shijuar realisht verën tuaj.

  Përshtatje gati për t'u shijuar

  Përmes kombinimit të përcaktuar saktë të temperaturës dhe të lagështisë së ajrit pajisjet Liebherr sigurojnë kushtet perfekte të ruajtjes edhe për ushqimet më delikate. Teknologji për më shumë kënaqësi në shijim

  Seria

  Seria "Vinidor": Shikimi i zmadhuar tregon ndarjen e zonave të temperaturës.

  Seria "Vinidor"

  Pajisjet "Vinidor" disponojnë dy ose tre zona për verën, temperatura e të cilave mund të rregullohet në mënyrë të pavarur nga njëra-tjetra në një interval nga +5°C deri në +20°C. Kjo mundëson fleksibilitetin maksimal në përdorim. Kështu, në pajisje mund të ruhen në të njëjtën kohë verëra të kuqe, të bardha dhe shampanjë, ku secila mbahet në temperaturën optimale për konsum. Por frigoriferët për verën të serisë "Vinidor" ofrojnë kushtet klimatike ideale edhe për ruajtjen afatgjatë të verërave. Si rezultat i madhësive të ndryshme të zonave për verën dhe të rregullimit fleksibël të temperaturës këto pajisje janë të përshtatshme për çdo asortiment të veçantë verërash.

  Frigoriferët për ruajtjen e verës: Shikimi i zmadhuar tregon ndarjen e zonave të temperaturës.

  Frigoriferët për ruajtjen e verës: Shikimi i zmadhuar tregon ndarjen e zonave të temperaturës.

  Frigoriferët për ruajtjen e verës

  Frigoriferët për ruajtjen e verës sigurojnë kushte të ngjashme ruajtjeje për verën si kantinat/qilarët. Në të gjithë hapësirën e brendshme mbizotëron një temperaturë konstante që rregullohet në mënyrë elektronike. Për rrjedhojë, frigoriferët për ruajtjen e verës janë më se optimalë për ruajtjen afatgjatë dhe maturimin e verërave. Përmes zgjedhjes fleksibël të temperaturës në intervalin +5°C deri në +20°C, ato mund të përdoren për të mbajtur një numër të madh shishesh vere të gatshme në temperaturën e servirjes. Seritë "GrandCru" dhe "Vinothek" ofrohen nga Liebherr në madhësi të ndryshme dhe me karakteristika të ndryshme.

  Frigoriferët përshtatës të temperaturës së verës: Shikimi i zmadhuar tregon ndarjen e zonave të temperaturës.

  Frigoriferët përshtatës të temperaturës së verës: Shikimi i zmadhuar tregon ndarjen e zonave të temperaturës.

  Frigoriferët përshtatës të temperaturës së verës

  Frigoriferët përshtatës të temperaturës së verës të serisë "Vinothek" janë veçanërisht të përshtatshëm për të mbajtur verë të llojeve të ndryshme, secila në temperaturën ideale të servirjes. Si rezultat i përdorimit të komponentëve specialë arrihet një ndarje në shtresa e temperaturës së brendshme. Kështu për shembull në zonën e sipërme mund të mbani verë të kuqe në temperaturën +18°C. Me temperaturën +5°C, zona e poshtme është veçanërisht e përshtatshme për mbajtjen e verës së shkumëzuar ose shampanjës. Zona e ndërmjet është ideale për verën e bardhë, e cila duhet të ruhet në temperaturën e pirjes.

  Frigoriferët për verën

  Nga përdorimi familjar deri te gastronomia: Liebherr ofron frigoriferë për verën për fusha të ndryshme përdorimi.

  Dizajni

  Dizajn i shkëlqyer: Në sipërfaqe dhe forma Liebherr përdor elegancën e pakushtëzuar nga koha dhe tendencat më të fundit në projektimin e ambientit të shtëpisë. Edicionet e dizajnit