Вино - култура за сладокусците

Семејна прослава, добри пријатели на гости или тивка вечер се убав повод да се отвори шише добро вино. За виното, кое е одгледано и зреено со љубов, да го открие својот потенцијал и вистински вкус потребен е грижлив третман. Складирано во оптимални услови на потребната температура тоа нуди врвно задоволство при дегустација.

Правилно складирање и уживање во благородните вина

Од зреењето на грозјето, па сѐ до производството и складирањето на виното, сѐ се сведува на вистинската температура.

Од зреењето на грозјето, па сѐ до производството и складирањето на виното, сѐ се сведува на вистинската температура.

Од првата берба, па сѐ до флаширањето винарот се грижи посветено и стручно само најдобрите капки да стигнат во шишето. Белите вина зреат најмалку неколку месеци во буриња или специјални цистерни пред да бидат подготвени за флаширање. Зреењето на црвеното вино од друга страна трае повеќе години. Сепак, дури и тогаш многу од вината сѐ уште ја немаат постигнато својата врвна арома. Под оптимални услови за складирање виното во шише може да продолжи да зрее и континуирано да се подобрува.

Постојана ладовина - совршена температура за вашето вино

И во лето и во зима на виното му се потребни постојани температури. Ултравиолетовото зрачење исто како и разноразните миризби од секаков вид не смеат да стигнат до вредните шишиња вино. Самиот сув воздух и силните потреси влијаат на квалитетот на виното. Ладилникот за вино на Liebherr нуди идеални услови за складирање на благородните капки за врвно задоволство.

Вештини и компетенции за винскиот сектор од Liebherr

We need your consent This video is provided by Google*. When you load this video, your data, including your IP address, is transmitted to Google, and may be stored and processed by Google, also for its own purposes, outside the EU or the EEA and thus in a third country, in particular in the USA**. We have no influence on further data processing by Google. By clicking on “ACCEPT”, you consent to the data transmission to Google for this video pursuant to Art. 6 para. 1 point a GDPR. If you do not want to consent to each YouTube video individually in the future and want to be able to load them without this blocker, you can also select “Always accept YouTube videos” and thus also consent to the respectively associated data transmissions to Google for all other YouTube videos that you will access on our website in the future. You can withdraw given consents at any time with effect for the future and thus prevent the further transmission of your data by deselecting the respective service under “Miscellaneous services (optional)” in the settings later also accessible via the “Privacy Settings” in the footer of our website). For further information, please refer to Data Protection Declaration and the Google Privacy Policy. * Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland; parent company: Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA
** Note: The data transfer to the USA associated with the data transmission to Google takes place on the basis of the European Commission’s adequacy decision of 10 July 2023 (EU-U.S. Data Privacy Framework).

Одгледувањето лозје и производството на вино претставуваат предизвик и бараат исклучителна грижа и професионалност. Филмот ги документира процесите и објаснува зошто вашето вино е најдобро складирано во ладилникот на Liebherr.

Оставено да одлежи и созрее

Шампањот во шише минува низ процес на втора ферментација.

Шампањот во шише минува низ процес на втора ферментација.

Со овошна нота на јаболко, со цветна нота на јоргован или зачинска нота на цимет – со сликовити споредби познавачите на вино ги карактеризираат фините ароми и мириси на доброто вино. Сортите винова лоза, почвените услови и времето на берба имаат големо влијание на вкусот, како и на видот и времетраењето на зреењето. Сепак, рафинираниот вкус се создава дури по флаширањето – познавачите на вино овој чувствителен процес го нарекуваат зреење во шише. Дури по ваквото зреење многу добри вина го добиваат вистинскиот вкус.

За да се одвива процесот на зреење во шише виното треба да биде заштитено од влијанијата на околината.

За да се одвива процесот на зреење во шише виното треба да биде заштитено од влијанијата на околината.

Процеси на зреење во шишето

При процесот на зреење во шишето настанува реакција помеѓу различните состојки во виното како што се киселините, танинот или сулфитите. Притоа се разградуваат интензивните дрвени ноти, па овошните ароми можат понатаму да се развиваат. Во зависност од сортата, за виното да ја добие целосната арома може да поминат и по неколку години. Притоа влијанијата од околината како разните миризби може да ја расипат аромата, доколку виното се чува на отворени полици во кујната. Токму затоа не секоја визба е винска визба.

Природните тапи го задржуваат својот квалитет кога влажноста на воздухот изнесува над 50%.

Природните тапи го задржуваат својот квалитет кога влажноста на воздухот изнесува над 50%.

Вака успева зреење во шише

 • Во шишиња на константна температура помеѓу 10°C и 12°C аромите во виното можат најдобро да се развијат. Топлината го ослабува зреењето и ги оштетува фините ноти.
 • Кислородот го расипува процесот на зреење навлегувајќи во шишето преку исушените тапи.
 • Влажниот воздух над 50% ги чува тапите недопрени – шишето останува добро затворено, виното заштитено.

Ладилникот на Liebherr овозможува постојани услови за складирање и со тоа претставува оптимална средина за процесот на зреење на виното во шише.

Видео

Независно дали сте колекционери или спонтани дегустатори: Со сериите ладилници за вино Vinidor, Grand Cru и Vinothek ќе ги складирате благородните вина во оптимални услови.
We need your consent This video is provided by Google*. When you load this video, your data, including your IP address, is transmitted to Google, and may be stored and processed by Google, also for its own purposes, outside the EU or the EEA and thus in a third country, in particular in the USA**. We have no influence on further data processing by Google. By clicking on “ACCEPT”, you consent to the data transmission to Google for this video pursuant to Art. 6 para. 1 point a GDPR. If you do not want to consent to each YouTube video individually in the future and want to be able to load them without this blocker, you can also select “Always accept YouTube videos” and thus also consent to the respectively associated data transmissions to Google for all other YouTube videos that you will access on our website in the future. You can withdraw given consents at any time with effect for the future and thus prevent the further transmission of your data by deselecting the respective service under “Miscellaneous services (optional)” in the settings later also accessible via the “Privacy Settings” in the footer of our website). For further information, please refer to Data Protection Declaration and the Google Privacy Policy. * Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland; parent company: Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA
** Note: The data transfer to the USA associated with the data transmission to Google takes place on the basis of the European Commission’s adequacy decision of 10 July 2023 (EU-U.S. Data Privacy Framework).
Независно дали сте колекционери или спонтани дегустатори: Со сериите ладилници за вино Vinidor, Grand Cru и Vinothek ќе ги складирате благородните вина во оптимални услови. Пушти видео
Независно дали сте колекционери или спонтани дегустатори: Со сериите ладилници за вино Vinidor, Grand Cru и Vinothek ќе ги складирате благородните вина во оптимални услови.
We need your consent This video is provided by Google*. When you load this video, your data, including your IP address, is transmitted to Google, and may be stored and processed by Google, also for its own purposes, outside the EU or the EEA and thus in a third country, in particular in the USA**. We have no influence on further data processing by Google. By clicking on “ACCEPT”, you consent to the data transmission to Google for this video pursuant to Art. 6 para. 1 point a GDPR. If you do not want to consent to each YouTube video individually in the future and want to be able to load them without this blocker, you can also select “Always accept YouTube videos” and thus also consent to the respectively associated data transmissions to Google for all other YouTube videos that you will access on our website in the future. You can withdraw given consents at any time with effect for the future and thus prevent the further transmission of your data by deselecting the respective service under “Miscellaneous services (optional)” in the settings later also accessible via the “Privacy Settings” in the footer of our website). For further information, please refer to Data Protection Declaration and the Google Privacy Policy. * Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland; parent company: Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA
** Note: The data transfer to the USA associated with the data transmission to Google takes place on the basis of the European Commission’s adequacy decision of 10 July 2023 (EU-U.S. Data Privacy Framework).

Создавање оптимални услови за складирање

Висококвалитетно вино мора да одлежи во контролирани услови. Само на тој начин можат да се развијат комплексните ароми и вкус во шишето. Силните потреси, миризбите и ултравиолетовото зрачење му наштетуваат на процесот. Ултравиолетовите зраци можат да предизвикаат такви биохемиски процеси поради кои виното може да ги изгуби вкусот и бојата. Исто така и силните потреси и вибрации му наштетуваат на чувствителниот пијалак. Доколку винските молекули се измешаат, тоа влијае на природниот процес на зреење.

Врвна технологија за љубителите на вино

 • Изладени на вистинска температура
  Во ладилниците на Liebherr вашите залихи вино ќе бидат заштитени од штетни услови за складирање. За флексибилна употреба поголемиот дел од ладилниците имаат можност за поставување на температурата од +5°C до +20°C. Иновативната технологија овозможува шишињата да се чуваат на константна температура. На оптимална температура од +10°C до +12°C зрее богатиот вкус на висококвалитетното вино.

  Најмодерна технологија за одржување температура Изладени на вистинска температура

  Во ладилниците на Liebherr вашите залихи вино ќе бидат заштитени од штетни услови за складирање. За флексибилна употреба поголемиот дел од ладилниците имаат можност за поставување на температурата од +5°C до +20°C. Иновативната технологија овозможува шишињата да се чуваат на константна температура. На оптимална температура од +10°C до +12°C зрее богатиот вкус на висококвалитетното вино.

 • Без миризби
  Миризбите ја оштетуваат аромата на виното. Штом навлезат во шишето, виното ги апсорбира. Во нашите ладилници за вино активниот јаглен се грижи за тоа вашите драгоцени шишиња да бидат опкружени само од чист воздух без миризби.

  Филтер со активен јаглен Без миризби

  Миризбите ја оштетуваат аромата на виното. Штом навлезат во шишето, виното ги апсорбира. Во нашите ладилници за вино активниот јаглен се грижи за тоа вашите драгоцени шишиња да бидат опкружени само од чист воздух без миризби.

 • Штити од зрачење
  Ултравиолетовото зрачење може да го расипе виното. Затоа вратите на нашите ладилници од термоизолациско стакло штитат од надворешното зрачење. Во внатрешноста LED-светилките ги осветлуваат шишињата со пријатна придушена светлина и го прикажуваат вашето вино во најдобро светло.

  Заштита од ултравиолетово зрачење Штити од зрачење

  Ултравиолетовото зрачење може да го расипе виното. Затоа вратите на нашите ладилници од термоизолациско стакло штитат од надворешното зрачење. Во внатрешноста LED-светилките ги осветлуваат шишињата со пријатна придушена светлина и го прикажуваат вашето вино во најдобро светло.

 • Складирани без тресење
  Дури и лесните потреси како вибрации од чекори му наштетуваат на процесот на зреење на виното. Нашите ладилници се со компресори со ниско ниво на вибрации, со придушени компоненти, а врвните модели дополнително се опремени со систем за меко затворање SoftSystem. На таков мир и тишина виното може долго да лежи – сѐ додека не дојде вистинскиот повод за да се отвори.

  Придушување на вибрациите Складирани без тресење

  Дури и лесните потреси како вибрации од чекори му наштетуваат на процесот на зреење на виното. Нашите ладилници се со компресори со ниско ниво на вибрации, со придушени компоненти, а врвните модели дополнително се опремени со систем за меко затворање SoftSystem. На таков мир и тишина виното може долго да лежи – сѐ додека не дојде вистинскиот повод за да се отвори.

 • Прегледно, претставително и природно третирано
  За вистинското шише да биде спремно за одреден повод, познавачите на вино чуваат подготвени различни шишиња вина. На полицата едноставно се наоѓа виното кое е соодветно за приликата. Во нашите модели Vinidor шишињата се поставени на телескопски шини – така лесно може да се дофатат и задните редови.

  Полица од масивно дрво Прегледно, претставително и природно третирано

  За вистинското шише да биде спремно за одреден повод, познавачите на вино чуваат подготвени различни шишиња вина. На полицата едноставно се наоѓа виното кое е соодветно за приликата. Во нашите модели Vinidor шишињата се поставени на телескопски шини – така лесно може да се дофатат и задните редови.

 • Уживајте голтка по голтка

  Дојде вистинскиот момент: Се отвора шише вино. Вистински складирано ја открива својата целосна арома. За вистински вкус, пред да се отвори, виното треба да се доведе до оптимална температура на служење.

  Во допир со кислородот аромата се ослободува во чашата.

  Во допир со кислородот аромата се ослободува во чашата.

  Во допир со кислородот аромата се ослободува во чашата.
  Дајте си време да уживате: Провртете го виното нежно во чашата и помирисајте. Во споредба со јазикот нашиот нос може да препознае стотици ароми. Дури потоа земете голтка и дозволете ѝ да се растопи на јазикот. На тој начин мирисот и вкусот нѐ обземаат во целост.

  Која е оптималната температура на служење?

  Црвените вина се служат на температура помеѓу 14°C и 18°C. Во принцип важи следното: Колку е постаро виното и со побогат вкус толку треба да е температурата повисока. Посувите и посвежи бели вина најдобро е да се пијат на температура од 8°. Позрелите и побогати вина ја откриваат својата арома на најмногу 12°C, додека слатките вина на неколку степени пониско од тоа, што значи најдобро е да се консумираат на температура помеѓу 6°C и 8°C. А со цел пенливото вино или шампањот да можат да ги скокоткаат непцата, треба да бидат изладени на најмалку 8°C. Сепак, за сите дадени информации во однос на температурата важи општото правило: Одлучува личниот вкус. Едноставно пробајте која температура за дегустација ви е најпријатна.

  Пред преточувањето виното треба да биде изладено во ладилник за вино.

  Пред преточувањето виното треба да биде изладено во ладилник за вино.

  Пред преточувањето виното треба да биде изладено во ладилник за вино.
  Штом температурата на црвеното вино ја пречекори критичната граница од 20°C, аромата се распаѓа. Затоа виното треба да се испие набргу по преточувањето или проветрувањето. За ова важи следното: Доколку виното е во чаша, тогаш бргу се стоплува за еден до два степени, па затоа шишето треба претходно да биде соодветно изладено.

  Преточување или проветрување?

  Не секое вино добива ако е набрзина преточено во карафа. Црвените вина кои биле складирани долг период треба внимателно да се преточат во тесна карафа за да се одвои талогот. Затоа се користат садови со што е можно помала површина, бидејќи во контакт со кислород старите вина може да оксидираат и претечат.

  Наспроти тоа, младите црвени вина се преточуваат пред препорачливата зрелост за дегустација. Доколку се преточат во широка карафа, при контакт со кислородот аромата се разоткрива и на тој начин тие стануваат похармонични.

  Вистинската чаша го потенцира индивидуалниот карактер на виното.

  Вистинската чаша го потенцира индивидуалниот карактер на виното.

  Каква чаша за какво вино?

  И формата на чашата има огромно влијание на вкусот. Старите црвени вина ја откриваат својата арома во големи, широки чаши. Извртените чаши ги нагласуваат овошните ноти на младите бели вина. Шампањот се пени и испушта меурчиња најмногу во тесни и високи чаши. Тесната и висока чаша спречува јаглеродниот диоксид брзо да испари и овозможува пенење на шампањот.

  Од оптимална температура на служење до избор на вистинската чаша: Виното е едно од најстарите културни наследства и е синоним за вековна култура на уживање. Ладилниците на Liebherr овозможуваат вината да бидат складирани во оптимални услови и да може да се послужат на перфектна температура. Со цел да го имате подготвено вистинското шише за секој повод и да можете вистински да уживате во вашето вино.

  Поставување вистинска температура

  Апаратите на Liebherr преку хармонизирана интеракција помеѓу температурата и влажноста на воздухот создаваат перфектни услови за складирање на чувствителните производи. Технологии за поголемо задоволство

  Серија Vinidor: Зголемениот преглед ја покажува поделбата на температурните зони.

  Серија Vinidor: Зголемениот преглед ја покажува поделбата на температурните зони.

  Vinidor серија

  Апаратите Vinidor располагаат со два или три сефови за вино кои се независни еден од друг и можат да се наштелуваат на температура од +5°C до +20°C. Ова овозможува најголема флексибилност при употреба. На тој начин во апаратот можат истовремено да се чуваат црвени вина, бели вина и шампањ на температура која најмногу одговара за бидат послужени. Но и за долгорочно складирање на вината ладилниците од серијата Vinidor создаваат идеални климатски услови. Со различни големини на сефовите за вино и флексибилното регулирање на температурата овие апарати одговараат на секој индивидуален вински асортиман.

  Ладилници за вино за идеална температура на складирање: Зголемениот преглед ја покажува поделбата на температурните зони.

  Ладилници за вино за идеална температура на складирање: Зголемениот преглед ја покажува поделбата на температурните зони.

  Ладилници за вино за идеална температура на складирање

  Ладилниците за вино за идеална температура на складирање создаваат слични услови за складирање како во винска визба. Во целата внатрешност владее константна температура, која се управува електронски. На тој начин ладилниците за вино за идеална температура на складирање се прилагодуваат оптимално за долгорочно складирање и зреење на вината. Со флексибилен избор на температура од +5°C до +20°C тие овозможуваат поголем избор на шишиња вино да бидат спремни за дегустација на идеална температура. Во сериите GrandCru и Vinothek Liebherr нуди различни големини и опрема.

  Ладилници за вино за идеална температура на служење: Зголемениот преглед ја покажува поделбата на температурните зони.

  Ладилници за вино за идеална температура на служење: Зголемениот преглед ја покажува поделбата на температурните зони.

  Ладилници за вино за идеална температура на служење

  Ладилниците за вино за идеална температура за складирање од серијата Vinothek се особено погодни за складирање разни вина на идеална температура на сервирање. Преку употреба на специјални компоненти, се достигнува саканата температурата. На тој начин во горниот дел може да се складираат црвени вина на температура од, на пример, +18°C. На температура од +5°C, долниот дел е особено погоден за служење на пенливо вино или шампањ. Делот помеѓу е идеален за бели вина, кои треба да се чуваат на температура на служење.

  Ладилници за вино

  Од приватно домаќинство до гастрономија: Liebherr нуди ладилници за вино за различни примени.

  Дизајн

  Исклучителен дизајн: Кај површините и формите Liebherr се фокусира на безвременска елеганција и на актуелните трендови за уредување на просторот за живеење. Дизајнерски едиции